Брендування

Декорування і деколь

Сьогодні декорований посуд, в зв’язку з виникненням нових технологій нанесення деколі, переживає черговий пік популярності. Розвиток в декоруванні виробів спостерігається протягом останніх років. На полицях магазинів і кухонних шаф представлено широке розмаїття виробів з великою кількістю варіантів написів і малюнків, що розрізняються за способом їх нанесення.

З’являються нові розробки, види фарб і глазурі, в яких потребує сучасний дизайн, розширюється палітра, підвищуються стійкість і інші споживчі характеристики зображень. А від правильного дотримання технологічного процесу залежить якість виробу, його довговічність і екологічна безпека.

Крім деколювання, існує ще багато способів нанесення на посуд та інші поверхні зображень, наприклад тампоний і прямий трафаретний друк, ручний розпис, гравірування, в тому числі лазерне, термоперенесення тощо. Ці способи не конкурують один з одним, так як в значній мірі розрізняються (і за ціною, і за часом виготовлення, і за якістю зображення).

Коли виробництво посуду набуло масового характеру, ручний розпис змінила перекладний малюнок (власне деколь). Ймовірно, вона з’явилася після того, як в 1750 році Симон Франсуа Рівний придумав нове застосування мідним пластинам, використовуваних для гравіювання. За рахунок цього підглазурна фарба, що наноситься на пластину, могла бути перенесена під тиском на папір, а картинка, отримана на папері стала придатна для декорування посуду. Так з’явився ще один метод декорування – деколювання.

Однак найпершим офіційно відомим перекладним малюнком з’явилася так звана деколь «Блакитна верба», в оригіналі Willow Pattern або Blue Willow, яка виникла в 1779 році. Її розробив Томас Тернер. Деколи уявляє собою малюнок, виконаний в блакитному кольорі на білому фарфорі. Сюжет: природа, голубки, птиці, стилізовані фігури китайців під вербами або на мосту тощо. Ця деколь досі популярна у Великобританії.

Види деколі

Деколі можна умовно розділити на дві великі групи: зсувну і зворотня деколь. Зсувна деколь отримала свою назву за способом її нанесення: малюнок, що знаходиться на аркуші паперу або плівки, занурюють у воду, а потім зрушують на декоруємий виріб. Таку деколь ще називають «мокрою».

Зсувна деколь буває двох видів – холодна і гаряча. Головна відмінність між ними полягає в способі закріплення малюнка на поверхні. Гарячу деколь закріплюють методом високотемпературного випалу. При цьому способі фарби впікаються в поверхню виробу і стають з ним єдиним цілим. Спосіб використовується для матеріалів, які здатні перенести температуру понад 500° С.

Якість зображення, нанесеного тим чи іншим методом деколі, залежить від навичок працівників, що виконують перенесення картинки на поверхню. Цей процес вимагає акуратності і точності рухів. Після перенесення малюнку на виріб зображення необхідно ретельно розгладити, випустити залишки води і повітря, не допустити утворення складок і бульбашок. При випалюванні бульбашки можуть привести до утворення темних плям, розриву і деформації плівки малюнка.

Є вимоги і до самого малюнку. Так, лінії не повинні бути дуже тонкими (тонше 0,2 мм), інакше контур не буде плавним. При цьому через напівпрозорості фарб зробити лінію насиченою вельми непросто – потрібно використовувати білу підкладку або подвійне накладення.

Переваги і недоліки деколі

Деколь має низку переваг в порівнянні з іншими видами нанесення зображення на ту чи іншу поверхню. До безперечних переваг деколі можна віднести наступні:

  • можливість декорувати поверхні різної форми;
  • можливість декорувати штучні вироби;
  • різноманітність різних технологій і способів друку;
  • барвистість і зносостійкість зображення;
  • можливість декорувати препаратами благородних металів;
  • довгий термін зберігання надрукованій деколи.

Слід зазначити, що для різних матеріалів застосовуються різні види деколі і, відповідно, ступінь прояву цих переваг буде різним. Фарфор і кераміка витримують високі температури випалу, в результаті чого деколь глибоко впікається в поверхню виробу і максимально міцно закріплюється в ній. Скло обпалюється при більш низьких температурах, і деколь взаємодіє тільки з зовнішніми шарами поверхні. При методі холодної деколи зчеплення фарб з посудом настільки незначне, що зображення покривається зверху закріплюючими лаками. Такі деколи найбільш уразливі до механічних впливів.

Як і будь-яка технологія, поряд з перевагами деколь володіє і рядом недоліків, основними вважаються:

  • дорога і трудомістка підготовка до друку;
  • ручна праця в процесі деколювання;
  • складність і трудомісткість процесу друку деколи.

Головний недолік деколі, який, проте, можна розглядати і як перевагу, полягає в тому, що наносити картинки на різні поверхні можливо тільки ручним способом, що суттєво впливає на собівартість і кількість виробленої продукції.

Безліч нюансів у створенні, збереженні і особливо нанесенні деколі дозволяє зробити висновок про непростий і глибоко творчий процес, де за кожним виробом, тим більше за розписаним вручну, стає невичерпна людська душа і відточена роками майстерність. І все це заради створення краси, у владі якої перебуває кожен з нас.

Керамічні кухлі

Скляні кухлі

Стопки і стакани

Чашки

Декольовані склянки можна мити разом з іншим посудом або столовими приладами

  • Жорсткість води
  • 5 ° dH (1 ° dH = 0, 357 мкг-екв / л).
  • Температура води не повинна перевищувати 55 ° С.
  • Використовуйте миючі та ополіскуючі засоби, призначені для декольованого скла.
  • Рекомендована тривалість мийки становить не більше 150 секунд.
  • Після ополіскування негайно вийміть склянки з машини і залиште висихати до отримання ідеального блиску.
  • Не слід витирати склянки.
  • Теплі склянки не обполіскуйте водою нижче 15 ° С.
  • Дотримуйтесь рекомендації виробника миючих машин

Ручна мийка

  • Склянки слід мити теплою водою з додаванням спеціальних засобів для миття скла. Температура води не нижче 45 ° С.
  • Після миття склянки слід обполоснути; спочатку теплою водою, потім холодною.
  • Чисті склянки поставте на решітку догори дном для того, щоб стекла вода і залиште висихати.
  • Не витирайте склянки серветками або рушниками – на них можуть залишатися частинки жиру.
  • Не вживайте щітки або губки з грубою поверхнею – це може пошкодити деколь.

Мийка в професійній посудомийній машині

  • Не мийте декольовані склянки в посудомийних машинах, призначених для миття посуду в домашніх умовах.
  • Склянки розміщують в кошику таким чином, щоб запобігти механічних пошкоджень.